Punca-punca yang menyebabkan Penyakit Kronik

Punca sakit kronik yang dihidapi kita hari ini adalah akibat badan berasid terlalu tinggi. Ya! apabila badan berasid tinggi akan mengundang pengumpulan toksin yang banyak yang menjadi punca sakit kronik. Kajian-kajian ilmiah dan kesihatan telah membuktikan bahawa punca sakit kronik ini adalah akibat dari kegagalan menuetralkan pH badan seterusnya menyingkirkan toksin yang berlebihan dalam badan. Sebelum mencari kaedah cara perawatan masalah sakit kronik yang dihadapi itu, adalah penting untuk kita memahami dan mengetahui punca sakit kronik yang dihadapi seseorang.

 

Antara penyakit kronik yang dihinggapi tubuh akibat badan berasid tinggi dan banyak toksin adalah penyakit kencing manis, penyakit darah tinggi, penyakit gout, penyakit kanser dan sebagainya.

 

 

From Nobel Lectures, Physiology or Medicine 1922-1941, Elsevier Publishing Company, Amsterdam, 1965

Dr. Otto Warburg telah memenangi anugerah The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1931 berkenaan penyebab utama penyakit kronik  di dalam tubuh badan seseorang adalah  disebabkan oleh kandungan asid yang tinggi.

 

" Tisu Kanser adalah berasid, manakala tisu sihat adalah alkali. Air berpecah kepada H + dan ion OH- , jika terdapat lebihan H +, ia adalah berasid ; jika terdapat lebihan OH - ion , maka ia adalah alkali. "

Dr Otto Warburg , The Kaiser Wilhelm Institut Fisiologi Sel

 

" Semua sel-sel normal mempunyai satu keperluan mutlak bagi oksigen, tetapi sel-sel kanser boleh hidup tanpa oksigen - peraturan tanpa terkecuali. " ... " Sel-sel yang kurang 35 % daripada oksigen selama 48 jam akan menjadi  kanser. "

 

Dr Otto Warburg , The Kaiser Wilhelm Institut Fisiologi Sel

 

Dalam karyanya The Metabolisme Tumor , ia menunjukkan bahawa segala bentuk kanser dicirikan oleh dua syarat asas: asidosis dan hipoksia (kekurangan oksigen ) .

 

Manakala, asidosis dan kekurangan oksigen adalah dua belah syiling yang sama : di mana anda mempunyai satu , anda mempunyai yang lain.

 

Dr Warburg ditauliahkan kepada penemuan bahawa semua sel-sel badan yang normal memenuhi keperluan tenaga mereka dengan pernafasan oksigen, manakala sel-sel kanser memenuhi keperluan tenaga mereka dalam sebahagian besar oleh penapaian dan ideal yang fernantation gula . Gas oksigen, penderma tenaga dalam tumbuh-tumbuhan dan haiwan, adalah dethroned dalam sel-sel kanser dan digantikan dengan tindak balas tenaga yang menghasilkan satu bentuk kehidupan yang paling rendah, iaitu penapaian gula. Oleh itu kanser bertahan secara anaerob , tanpa oksigen dan juga ia bertahan dalam persekitaran berasid dan toxemic pH rendah. Sambil menyatakan, " tisu Kanser adalah berasid " . Kanser tidak dapat hidup dalam tahap oksigen.

 

A. Tubuh badan yang berasid:

Untuk tubuh badan berfungsi secara normal, sifat darat kita mestilah pada pH 7.3 - pH 7.4. pH yang terlalu tinggi atau terlalu rendah juga mungkin mendatangkan masalah kepada kesihatan.

 

B. Kemorosotan daya pertahanan badan :

Jika sistem pertahanan badan terganggu, manusia mudah diserang penyakit samada ringan seperti selsema atau pun berat seperti barah.

 

C. Sistem pembuangan toksin :

Kewujudan toksin melemahkan fungsi normal hati, buah pinggang dan keseluruhan sistem tubuh. Tubuh yang mengandungi paras pH yang rendah, yakni sisa asid yang tinggi, akan sukar menyerap vitamin dan mineral. Kalsium juga tidak dapat diserap dengan baik, menjadikan tulang rapuh dan mudah retak. Akhir sekali, ketumbuhan atau kanser menjadi ‘subur’ atau berkembang dengan pesat kerana ia ‘hidup’ dalam persekitaran berasid.

 

D. Masalah pengedaran darah :

Kolesterol yang tinggi akan menyebabkan saluran darah tersumbat.  Ini akan melemahkan fungsi darah membawa oksigen dan khasiat kepada sel-sel tubuh. Terdapat banyak kesan buruk akibat asid berlebihan. Antaranya, organ-organ serta tisu badan berdekatan pengumpulan asid berlebihan akan sukar mendapat bekalan darah. Selain itu kadar oksigen dalam darah akan menurun. Lebihan asid juga boleh memberi tekanan kepada buah pinggang,

 

E. Pengumpulan Radikal Bebas :

Radikal bebas boleh terkumpul akibat dari kesan merokok dan makanan yang tak seimbang.  Penggunaan ubat-ubatan yang berlebihan, penuaan, tekanan hidup juga menyumbang kepada pengumpulan radikal bebas.  Radikal bebas boleh mempercepatkan proses penuaan, menyebabkan oksida lemak serta sel membran.  Secara ringkas, penyakit kronik disebabkan oleh alam sekitar yang tercemar, makanan yang tak seimbang, kemerosotan daya pertahanan badan, pengumpulan radikal bebas, masalah peredaran darah dan sistem pembuangan toksin yang tidak sempurna

 

Simptom-simpton yang membuktikan tubuh mengandungi lebihan asid yang banyak. Antaranya adalah mudah berasa penat, suhu badan yang rendah dan kecenderungan untuk menghidap penyakit. Tambahan itu, ruam atau kegatalan di kawasan-kawasan peluh, kulit kering, kuku dan rambut yang rapuh dan rosak, kekejangan, dan ulser mulut, kepenatan, tidak bermaya, cepat letih dan sebagainya.

 

Penyumbang utama dalam penghasilan lebihan asid ini adalah amalan pemakan yang tidak sihat.

 

Analisis Kimia Kandungan Khasiat dan Fungsi Spirulina dan pemakanannya.

 

1. Kebanyakan orang yang hidup pada zaman moden tubuhnya bersifat asid.  Ini adalah disebabkan oleh tabiat makanan yang cenderung kepada makanan berdaging dan makanan yang mengandungi kadar gula yang tinggi.

 

2.  Spirulina mengandungi pigment kriptoxantin berwarna kuning / oren dan beta karoten.  Dua unit karoten lazimnya menghasilkan satu unit vitamin A lengkap semasa badang memerlukannya.  Spirulina mengandungi 4000 mg/kg karotenoid dalam bentuk-bentuk berikut :

 

alfa karoen - surih

            beta karoten - 1700 mg/kg

            Xantofilis - 1000 mkg/kg

            Kriptoxantin - 556 mg/kg

            Ekinenon - 439 mg / kg

            Zeaxantin - 316 mg/kg

            Lutein - 289 mg/kg

 

4 pigment semula jadi ini mempunyai kesan perubatan, iaitu dapat mengawal proses metabolisma, merangsang kecergasan sel-sel, juga mempertingkatkan daya tahan badan dan mencegah daripada penyakit barah.  Kandungan klorofil dalam Spirulina adalah 2 kali lebih tinggi daripada alfafa dan struktur molekul klorofil adalah lebih kurang sama dengan struktur molekul sel darah merah.  Ia adalah penting untuk sel darah merah, membantu menghapuskan toksin dalam tubuh, berfungsi sebagai antiseptik, juga dapat memperbaiki fungsi hati, mengelakkan penyakit kencing manis dan penting untuk sistem saraf.

 

Pigment berenzim :

 

Spirulina yang mengandungi nilai protein , mineral dan vitamin  ini amatlah mengkagumkan yang mana organisma kecil ini kaya dengan pigment yang penting dari segi biokimia untuk kehidupan.  Tanpa pigment, organisma tidak boleh mensintesis banyak enzim yang perlu untuk mengimbankan metabolisme.  Pigment Spirulina yang paling ketara adalah klorofil, satu pigment hijau yang lazimnya terdapat dalam tumbuhan dimana ia membebaskan ion setelah dipancar sinar suria.  Ion-ion bebas ini akan merangsang reaksi biokimia yang membentuk protein, vitamin dan gula.

 

Klorofil digelar “ Darah Hijau ” kerana persamaannya dengan molekul hemoglobin yang terdapat dalam darah manusia.  Sebenarnya kedua struktur ini serupa dan dibina daripada  cecincin pirol dan kedua-dua sebatian ini dikelaskan di bawah ‘ pigment porfirin’.  Perbezaan antara kedua ini adalah klorofil mempunyai ion magnesium pada pusatnya sementara hemoglobin mempunyai ferum atau zat besi.  Magnesium memberi warna hijau kepada molekul klorofil   sementara ferum menghasilkan warna merah kepada hemoglobin serta mengubahkan fungsi molekul porfirin kepada respirasi dan pemecahan bahan kimia.

 

Satu kepercayaan yang tidak dibuktikan ialah jika klorofil dimakan bersama zat besi dalam jumlah yang secukupnya, ion magnesium boleh di ganti oleh ferum untuk menghasilkan hemoglobin.  Eksperimen di Jepun menunjukkan yang Spirulina mempunyai kesan positif keatas anemia mungkin akibat penukaran klorofil kepada hemoglobin.  Namun , kandungan Spirulina yang kaya dengan zat pemakanan terutamanya zat-zat yang meningkatkan pengeluaran darah seperti vitamin B12, asid folik serta asid amino juga berguna untuk rawatan kes-kes anemia.

 

Klorofil mempunyai lain-lain kesan positif keatas badan.  Ia meningkatkan tindakan peristalsis dan melegakan sembelit dan ia juga menormalkan rembesan asid pencerna.  Ia melegakan inflamasi dan mengurangkan rembesan pepsin berlebihan yang berkait dengan ulser gaster.  Klorofil juga bertindak sebagai pengering dan sifat antiseptiknya membuatnya berguna sebagai langkah rawatan awal untuk menghalang luka menjadi buruk. Tambahan itu, klorofil melegakan bengkak dan menggalakkan granulasi, iaitu proses yang membina tisu baru di atas tapak kecederaan.

 

Klorofil mungkin menggalak pembinaan semula sel hati yang rosak dan juga meningkatkan peredaran darah ke semua anggota badan melalui pengembangan salur darah.  Di jantung, klorofil membantu transmisi saraf yang mengawal denyutan jantung.  Kadar jantung diperlahankan tetapi kekuatan denyutan dipertingkatkan dan seterusnya meningkatkan keberkesanan kerja jantung.

 

Pigmen yang memberi warna biru kepada Spirulina adalah Fikosianin, yang terdapat dalam Spirulina pada kadar 7% berbanding dengan 1 % klorofil.  Fikosianin mempunyai persamaan dengan pigment manusia dalam hati iaitu bilirubin yang memain peranan penting dalam pengawalan kesihatan hati dan pencernaan asid amino.

 

Satu lagi pigment penting yang terdapat ialah porfirin, satu sebatian berwarna merah yang membentuk nukleus hemoglobin.  Berkait dengan struktur ini ialah molekul polipirol B12 yang didapati penting dalam pembentukan sel darah merah sihat.

 

Pigment-pigment ini serta lain-lain pigment yang terdapat dalam jumlah sedikit seperti fikoeritrin , terapirol, fitonadion dan karotenoid bukan sekadar memberi warna kepada organisma hidup tetapi diguna untuk melaksankan proses metabolisme di seluruh badan.  Tanpa pigment , reaksi berenzim akan berkurangan sehinggalah kerosakan sel boleh terjadi.

 

 3. Spirulina mengandungi khasiat yang seimbang yang terdapat dalam 5 kumpulan khasiat  utama iaitu protein, karbohidrat, lemak , vitamin dan zat galian.

 

A. Protein

Diantara kebanyakan tumbuhan Spirulina mengandungi protin yang tertinggi sekali merangkumi kandungan esential semua sel tumbuhan dan haiwan.  Ia diperlukan untuk pertumbuhan dan untuk membaiki tisu.  Protein terdiri daripada 20 jenis asid amino dan lapan daripada asid amino ini dikelaskan sebagai asid amino perlu.  Walaupun badan boleh menukar satu asid amino kepada asid amino lain, ada beberapa asid amino yang tidak dapat disintesis oleh badan dan asid amino ini terpaksa diperolehi daripada makanan.  Protein tumbuhan hampir sebaik protein haiwan, namun kandungan asid aminonya tidak lengkap misalnya lisin tidak terdapat pada protein gandum dan triptofan tidak terdapat di dalam jagung.

 

Rumpai air berwarna biru-hijau terutama Spirulina mempunyai struktur primitif dengan sedikit sel penyimpan kanji dan sel pembiakan membran tetapi banyak mengandungi ribosom iaitu jasad sel yang menghasilkan protein.  Cara penyusunan sel sebegini membolehkan proses fotosentesis dan penghasilan protein berlaku pada kadar yang cepat.  Ketiadaan dinding sel yang keras mempastikan penyerapan yang cepat dan mudah oleh organisma yang mengambilnya.

 

Spirulina adalah kira-kira 65%-70% protein bergantung kepada keadaan tempat membiak.  Protein ini dianggap lengkap kerana ia menghasilkan kesemua asid amino perlu yang berjumlah 8 pada nisbah yang patut.  Kebanyakan protein daripada tumbuhan tidak lengkap kerana mereka lazimnya kekurangan satu atau lebih asid amino.

 

Malang sekali badan tidak boleh menyimpan asid amino untuk kegunaan di masa kekurangan asis amino daripada makanan.  Untuk mensintesis protein bagi membaiki badan, kesemua asid amino perlu berada di dalam badan, jika tidak asid amino yang ada akan dibuang begitu sahaja.

 

Tambahan pula walaupun protein yang lengkap diambil, kesukaran untuk dicernakan atau diserap boleh menghalang serapan kesemua unsur yang diperlukan.  Spirulina membekalkan kesemua asid amino yang diperlukan dan ia 5 kali lebih mudah dicernakan berbanding dengan daging atau protein soya.

 

8 Jenis Asid Amino yang terdapat di dalam Spirulina :

 

1. Isoleucine ( 4.13%) - Diperlukan untuk pertumbuhan badan, pembentukan mental yang cergas dan perseimbangan nitrogen dalam badan. Isoleusin juga untuk mensintesis lain-lain adis amino tak perlu.

 

2. Leucine ( 5.80%) - Merangsang otak dan meningkatkan tahap tenaga otot

 

3.  Lysine ( 4.00% ) - Menggalak pembentukan antibodi, memperkuatkan sistem peredaran darah dan mengawal pertumbuhan sel sihat.

 

4. Methionine ( 2.1 % ) - Satu asid amino lipotropik ( memetaboliskan lemak dan lipid ) yang penting dan mengawal kesihatan hati juga bertindak sebagai antistress dan boleh menenangkan saraf atau fikiran.

 

5. Phenylalanine ( 3.95% ) - Diperlukan oleh kelenjar tiroid untuk menghasilkan tiroksin yang merangsang kadar metabolisme dan mengawal suhu badan.

 

6. Treonin ( 4.17% ) - Melancarkan fungsi usus dan menyempurnakan pencernaan.

 

7. Tryptophan ( 1.13% ) - Meningkatkan penggunaan vitamin B, meningkatkan kesihatan saraf dan kestabilan emosi.  Triptofan boleh menenangkan perasaan.

 

8.  Valine  ( 9 6.00% ) - Merangsang aktiviti mental dan koordinasi otot.

 

Spirulina juga mengandungi 10 daripada 12 asid amino yang tak perlu . Maksudnya tak bermakna yang asid amino tidak diperlukan tetapi hanya badan sahaja yang boleh mensintesiskannya sendiri.  Jikalau badan memerlukan asid amino ini ia boleh menghasilkan asid amino ini dengan syarat terdapat blok pembina pemakanan yang berkenaan.  Adalah lebih baik jika komponen protein ini diperolehi daripada makanan sebab kesemua asid amino mesti wujud ketika sel menghasilkan enzim, protein, hormon, bahan kimia otak dan lain-lain hasil metabolisme.  Daripada beribu sebatian biokimia yang saling bertindak dalam badan tidak ada satu pun yang berpunca daripada vakum ( kekosongan ) badan akhirnya bergantung kepada pengambilan zat makanan untuk kesemua fungsinya. Di antaranya ialah :

 

1. Alanine ( 5.82% ) - Memperkuatkan dinding sel

 

2. Arginin ( 5.98% ) - Penting untuk menjada kesihatan seks lelaki kerana cecair mani mengandungi 80% arginin dan juga membantu darah mencuci dan menyahtoksikkan darah.

 

3. Asid Aspartik ( 6.34 % ) - Membantuk menukar karbohidrat kepada tenaga yang di perlukan oleh sel

 

4. Cystine ( 0.67% ) - Membantu kesihatan pankreas yang mengawal gula darah dan metabolisme karbohidrat.  Telah diguna untuk melegakan beberapa gejala alahan dan intolerans makanan. 

 

5.  Asis Glutamine ( 8.94% ) - Seperti glukosa, Asid Glutamik merupakan salah satu bahan tenaga untuk sel otak dan diguna untuk melegakan gejala tarikan alkohol dan untuk merawat gangguan mental.

 

6. Glycine ( 3.5% ) - Menggalakkkan penggunaan tenaga dan oksigen  dalam sel.

 

7. Histidin ( 1.08% ) - Membantu transmisi saraf tertutama untuk deria pendengaran.  Pernah diguna untuk menyembuhkan beberapa kes pekak.

 

8.  Proline ( 2.95% ) - Satu prekursor ( bahan mula ) untuk sintesis asid glutamik dalam badan

 

9. Serine ( 4.00 % ) - Membantu membentuk sadur lemak pelindung yang mengeliling serat saraf.

 

10.  Tyrosine ( 4.60% ) - Melambatkan sel menjadi tua dan merencat pusat lapar di hipotalamus. Boleh disintesis daripada fenilalanin.  Terlibat dalam proses pewarnaan rambut dan kulit termasuk melindungi kulit daripada sinaran suria.

 

B. KARBOHIDRAT

 

Kandungan karbohidrat dalam Spirulina adalah dalam bentuk Glykogen serta Polisakarida & serat.  Kandungan Glykogen dalam Spirulina dapat membekalkan tenaga dengan serta merta jika diperlukan.

 

C. LEMAK

 

Kandungan lemak dalam Spirulina adalah berbentuk “ unsaturated fat ” khasnya asid gamma linolenik dan lemak unsatureated ini dapat membantu tumbesaran , memelihara kesihatan, membantu sistem pengedaran darah dan sistem saraf.  Ia adalah penting untuk kecantikan kulit dan menghapuskan kolestrol.  Kandungan asid GLA dalam Spirulina adalah 3 kali ganda tinggi berbanding dengan Evening Primrose dan juga lebih tinggi berbanding dengan susu ibu.

 

D. Vitamin

 

Spirulina mengandungi berbagai jenis vitamin seperti vitamin A, B1, B2, B3, B6, B12, D, E, H dan sebagainya. Spirulina mengandungi Vitamin B yang tinggi.  Vitamin B kompleks juga dianggap sebagai vitamin untuk sistem saraf. Vitamin adalah sebatian yang terutamanya di hasilkan oleh tumbuhan.  Kebanyakan vitamin yang di perlu oleh manusia berpunca daripada tumbuhan.  Spirulina membekal beberapa vitamin yang diperlui oleh manusia untuk melaksanakan proses metabolisme.

 

- Kandungan vitamin B1 atau Tiamin umumnya dikenali sebagai vitamin tenaga.Didalam Spirulina adalah bersamaan dengan 5 ekor sardin.  Ia adalah penting untuk tumbesaran, tisu sistem saraf dan metabolisma. Tiamin adalah salah satu daripada vitamin B kompleks dan terlibat dalam metabolisme yang mengeluarkan tenaga.  Tiamin terutamanya terlibat dalam metabolisma karbohidra.  Tanda-tanda awal kekurangannya adalah hilang selera makan dan penurunan berat badan, muntah, loya, kelemahan, keletihan dan beberapa masalah mental seperti bola mata bersilang, kemurungan, hilang daya ingatan, tidak boleh tumpu perhatian dan sukar untuk memikir perkara dengan terperinci dan perubahan personaliti.  Kekurangan yang lebih teruk akan menyebabkan penyakit beri-beri yang melibatkan jantung, saraf dan sistem pencernaan.  Kekurangan yang lebih teruk mengakibatkan kematian.  Toksemia kritikal terjadi akibat pecahan karbohidrat yang tak di metabolismekan. 

 

- Kandungan Vitamin B2  atau Reboflavin dalam satu sudu besar Spirulina adalah bersamaan dengan 140 biji buah anggor.  Kewujudan roboflavin mudah dikesan daripada warna kuningnya dan juga rasa yang tak sedap seperti lain -lain vitamin B kompleks, riboflavin terlibat dalam pengeluaran tenaga. Ia adalah penting untuk sistem pernafasan, penghadaman, saluran darah dan juga lapisan mucous.  Vitamin B2 juga penting untuk fungsi enzim, sistem saraf, kulit, mata dan fungsi hati. Kekurangan vitamin ini akan menyebabkan kudis dan lain-lain yang bukan sahaja terjadi di kawasan luar kulit  tetapi juga di dinding usus. Badan juga akan kehilangan keupayaan untuk membaiki kerosakkan tisu.

 

-Kandungan Niasin dikenali sebagai Vitamin B3, asid nikotinik dan niasinamid. Unit asas adalah asid nikotinik, sementara niasin adalah turunannya.  Nikotinamid atau niasinamid mempunyai struktur yang hampir serupa dengan asid nikotinik. Asid Nikotinik di tukar kepada nikotinamid adenin dinukleotid ( NADP ) sebelum memberi kesan.  NAD dan NADP bertindak sebagai koenzim untuk lebih daripada 150 reaksi sel yang terlibat dalam penghasilan tenaga untuk fungsi sel normal.  Asid nikotinik mungkin juga terlibat dalam proses pengeluaran pigment atau warna kulit. Dalam satu sudu besar Spirulina adalah bersamaan dengan 3 biji oren.  Ia adalah penting untuk menghasilkan tenaga serta penting untuk DNA & RNA.  Ia juga penting untuk mengurangkan asid gastrik dan mengawal emosi.

 

-Kandungan vitamin B6 atau Piridoksin dapat membantu menghasilkan choline.  Choline adalah penting untuk mengawal tekanan darah.  Piridoksin bertukar kepada bentuk aktifnya iaitu piridoksal fosfat dalam manusia.  Magnesium yang juga terdapat dalam Spirulina , memain peranan penting dalam reaksi pemindahan fosfat kepada piridoksin dan individu yang kekurangan magnesium kurang berupaya membentuk piridoksal fosfat.  Piridoksal fosfat diperlui untuk membantu reaksi beberapa enzim termasuklah enzim yang terlibat dalam pembentukan asid amino yang di guna sebagai blok pembina protein.

Piridoksal fosfat juga diperlui untuk pengawalan fungsi normal otak dan sistem saraf pusat kerana banyak transmiter kimia atau signal yang diguna oleh otak untuk komunikasi bergantung kepada Vitamin B6 sebagai koenzim atau pemangkjn dalam sintesis mereka.  Oleh itu aras vitamin B6 boleh mempengaruhi kesihatan mental.  Kekurangan piridoksin boleh menghasilkan beberapa gejala buruk sistem saraf seperti mencetuskan sawan.

 

-Kandungan Vitamin H atau Biotin memain peranan yang agak penting dalam metabolisme karbohidrat dan lemak.  Pengambilan telur putih mentah dalam jumlah yang banyak boleh mengakibatkan kekurangan biotin kerana sebatian avidin yang terdapat dalam telur boleh menghalang penyerapan biotin.   Biotin bertindak sebagai pemangkin kepada reaksi yang bernama pelekatan karbon dioksida iaitu reaksi yang melekatkan karbon dioksida kepada lain-lain molekul.

 

-Kandungan B12 atau Kobalamin  dalam satu sudu Spirulina bersamaan 6 kali lebih tinggi daripada hati lembu. Vitamin ini sukar diperolehi daripada tumbuhan dan relatifnya dijumpai di dalam Spirulina. Ia menghasilkan sel darah merah.  Kandungannya  adalah 2.5  kali ganda lebih tinggi daripada hati lembu yang sebelum ini dianggap sebagai punca terkaya. Ia juga dapat memperkukuhkan fungsi hati, mempertingkatkan metabolisma lemak dan karbohidrat.  Vitamin B12 adalah penting untuk tumbesaran serta mengelakkan masalah pelupa dan mempertingkatkan IQ kanak-kanak.  Kebanyakkan pengemar sayur-sayuran menghadapai masalah kekurangan B12 kerana ia jarang sekali terdapat di dalam sayur-sayuran.  Oleh yang demikian, Spirulina merupakan makanan sampingan yang paling baik untuk pengemar sayur-sayuran ( vegetarian ). Kekurangan Vitamin B12 mengakibatkan anemia pernisius, kehilangan refleks dan deria saraf akibat kerosakan kepada lapisan mielin saraf yang mungkin tidak sembuh walaupun di rawat dengan vitamin B12.  Kerosakan saraf ini sering mengakibatkan rasa kebas di tangan dan kaki, perubahan mood tak normal, nyayuk atau pelupa atau pun gangguan penglihatan.

 

- Kandungan Asid Folik  adalah salah satu vitamin dalam kumpulan B. Ia wujud secara semulajadi sebagai folat dalam kekacang, sayuran hijau, beberapa buah, dan juga yis and ekstrak daging lembu. Sesetengah makanan seperti roti dan bijirin sarapan diperkuat dengan asid folik. Asid folik bersama vitamin B12 penting untuk pembentukan hemoglobin sempurna dalam sel darah merah.  Kedua-duanya diperlu untuk proses pembahagian sel normal dan sintesis RNA dan DNA.  Kekurangan asid folik sering terjadi di kalangan orang yang ketagihan alkohol.  Keperluan asid folik meningkat semasa kehamilan dan semasa menyusu anak.  Kekurangan akan mengakibatkan anemia megaloblastik, kelainan pigmentasi kulit dan uban rambut pramatang ( belum masa )

 

- Kandungan Asid Pantotenik terdapat dalam kesemua kehidupan di dunia ini.  Asid patotenik di tukar kepada koenzim A dalam badan.  Enzim ini memain peranan dalam beberapa proses badan yang termasuk metabolisme karbohidrat, pemusnahan asid lemak, menghasilkan glukos daripada glikogen dan terlibat dalam pembentukan hormon steroid.  Kekurangan vitamin ini menyebabkan loya, kebas anggota tangan dan kaki, gangguan tidur, spasma dan kejang otot, koordinasi terganggu, sakit kepala, sakit perut, kembong , cirit-birit dan muntah.  Kajian juga menunjukkan individu yang kekurangan vitamin ini mudah mengalami alahan, jangkitan dan penyakit degeneratif seperti artritis dan reumatisme.  Ulser dan hipoglisemia juga berkait dengan kekurangan vitamin ini.

 

- Kandungan Inositol bukanlah vitamin sebenar kerana badan tidak perlu kepada bahan ini.  Namun inositol mempunyai peranan yang serupa dengan kolin.  Ia di serapkan ke dalam struktur selaput sel dalam bentuk fosfatidilinositol.  Kekurangan inositol mengakibatkan kehilangan bulul/rambut badan dan lemak terkumpul dalam hati.  Inositol membantu menyahtoksikkan karsinogen terutama sekali lebihan hormon wanita.  Selain daripada itu inositol membantu menormalkan aras kolesterol darah.  Bersama kolin, inositol diguna oleh hati untuk menghasilkan lesitin.  Inositol adalah sejenis vitamin yang kedua terbanyak dalam badan selain daripada niasin.  Kajian terbaru menunjukkan yang inositol bersama biotin boleh mengurangkan keguguran rambut.

 

-Kandungan Vitamin E atau Tokoferol dalam Spirulina adalah 3 kali lebih tinggi berbanding dengan wheat germ tulen. Vitamin E merupakan radikal bebas.  Ia boleh membantu penghapusan kolesterol, Vitamin E adalah penting untuk sistem pengedaran darah dan dapat mengelakkan penyakit jantung.  Vitamin E juga penting untuk mempertingkatkan daya seks.Walaupun banyak penyelidikan telah dibuat tetapi fungsi sebenar vitamin E belum di pastikan.  Namun ramai yang berpendapat vitamin E boleh melindung badan daripada kesan mudarat oksigen.  Dalam haiwan kekurangan vitamin E boleh mengakibatkan kemandulan, kerosakan hati, distrofi otot, degenerasi jantung dan anemia.

 

- Kandungan Karotenoid merupakan beberapa sebatian yang ditemui dalam tumbuhan bukanlah vitamin sebenar tetapi adalah prekursor atau bahan mula untuk mensintesiskan vitamin tertentu.   Sebatian karotenoid yang terdapat dalam Spirulina adalah bahan mula untuk menghasilkan vitamin A.  Vitamin A sebenar dalam bentuk retinol hanya ditemui dalam tisu haiwan.  Vitamin dalam bentuk ini sering di kaitkan dengan ketoksikan dan dos lebihan kerana ia larut lemak dan tidak mudah di kumuhkan daripada badan.

 

Sebaliknya , kompleks karatenoid yang terdapat dalam tumbuhan akan hanya ditukar kepada vitamin A pada keadaan tertentu sahaja.  Oleh itu bahaya ketoksikan dos lebihan vitamin A boleh dielakkan.   Spirulina dan lain-lain rumpai air adalah punca primer prekursor vitamin A dalam ikan.

 

Kekurangan vitamin A menyebabkan kulit yang kasar dan kering serta mudah pecah.  Kekurangan yang lebih teruk akan menyebabkan buta malam dan jika tidak di rawat kornea menjadi rosak dan mata akan menjadi buta.  Individu yang kekurangan vitamin ini lebih mudah di jangkiti kuman kerana ketahanan badan terjejas.  Lain-lain kesan kekurangan termasuklah pertumbuhan lambat, penebalan tulang, batu karang ginjal, cirit birit, cacat anak dan penghasilan steroid yang berkurangan.

 

Baca selanjutnya: Bahagian 1 Apakah Spirulina

Baca selanjutnya: Bahagian 2 Pengenalan kepada Spirulina

Baca selanjutnya: Bahagian 3 Sejarah Spirulina